101年第1學期-4354 數理控制 課程資訊

課程分享

選課分析

本課程名額為 70人,已有6人選讀,尚餘名額64人。

評分方式

評分項目 配分比例 說明
作業 40 習題 (理論與簡單的數值計算)
期中考 30 隨學校安排
期末考 30 Take Home

授課教師

黃皇男

教育目標

The course introduces the basic idea related to the control of linear system. I try to fill the gap for students with mathematical background such that they can get into the mathematical control field for research work. The main topic is the interpolation theory in model control theory. I hope the student can enjoy this arragement. If the time is available, I will add more topics into this course.

課程概述

本課程的目的將從數學的角度,先行說明系統的狀態空間表示法,以闡述訊號與空間的關係。進一步,探討控制系統的基本性質:可控制性、可觀測性,以及系統穩定性與系統實現等。最後課程重點,設計可觀測器與對應的強健控制器,達成真正控制一個受控系統。

課程資訊

參考書目

• 本人講義為主要教材