107年第1學期-5929 策略管理 課程資訊

課程分享

選課分析

本課程名額為 10人,已有7人選讀,尚餘名額3人。

評分方式

評分項目 配分比例 說明
Class participation 20
Group Presentation 30
Case Write-Ups 10
Final Project 20
Final exams 20

授課教師

李佳蓉

教育目標

To reflect the cutting-edge thinking about business strategy, this course aims to offer students a solid foundation for strategic analysis.During the course, we will examine the dynamic nature of today’s organizations and the rewards and challenges for individuals who will be members of those organizations.

課程概述

1. 策略管理係指達成公司目標的整體性行動計畫。管理者運用策略性分析程序(strategic analysis process)-選擇目標,進行內部和外部分析,辨認競爭優勢,策劃競爭策略,與設計組織-發展公司的策略,進而最大化公司的整體價值。 2. 管理者選定充分兼顧市場機會與公司能力,進而最大化公司價值的目標和策略。公司面對不同的情境需要選定不同的目標和策略,所以,目標和策略隨著情境而權變。然而,策略分析程序和方法可以適應許多不同的情境,具有普遍性的特質。 3. 策略管理課程非常重視策略性思考(strategic thinking)及策略性推理(strategic reasoning)。 4. 綜合運用課堂講授、個案研討和論文討論、等教學方法,培育基於策略性分析程序的策略管理 能力。

課程資訊

參考書目

Grant, Robert. M. (2010) Contemporary Strategy Analysis: Concepts, Techniques, Applications, 7th ed., Blackwell Publishing(中譯本:『現代策略管理』,劉恆逸譯,第六版,華泰文化出版)